Translate

Search

Pagini

joi, 4 aprilie 2013

Mica prefata la o mare ARTA


Vitraliile ne-au insotit in drumurile noastre spirituale si ne-au incantat privirea de sute de ani. Cunoscuta mai mult datorita necesitatii oamenilor de asi face cunoscuta credinta in divinitate si indiferent de religia sau nationalitatea acestora, arta vitraliului a cunoscut apogeul in special prin locasurile de cult. Acolo unde, povestirea in imagini a diferitelor momente din nasterea religiei respective sau a reprezentarii figurilor marcante ale acesteia, a cunoscut o cerere tot mai crescuta. Efectul psihologic asupra privitorilor a fost mereu exploatat de cei ce cautau manipularea mintii umane. Cu toate acestea, prea putin s-a discutat privitor la efectul psihologic si fizic asupra oamenilor al culorilor refractate de sticla colorata a vitraliului. Fiindca indiferent de tema acestuia, lumina solara refractata de sticla colorata a vitraliului are asupra omului si efecte fizice nebanuite, atat in mod direct, cat si indirect, prin filtrarea si prelucrarea informatiei cromatice de catre constientul si subconstientul nostru.
Astazi se cunosc destul de multe despre cromoterapie si efectele sale asupra diferitelor boli fizice sau psihice ale oamenilor. Cromoterapia ca stiinta tamaduitoare are insa radacini adanci si intinse. Indiferent ca se regaseste in arta Feng Shui ori in Vaastu Shastra , in Yoga ori in Magia occidentala, in semnificatiile culorilor din scrierea hielogrifica sau in picturile maiasilor, culoarile au avut intotdeauna o putere ascunsa, magica, prea putin cunoscuta de masele populare. Nu mai vorbim de acest mileniu si puterea pe care o are culoarea in viata de zi cu zi a omului. Studentii de la arte plastice si arhitectura au parte de cursuri privind locul culorii in manipularea psihologica. Ca este vorba de publicitate sau televiziune, de internet sau ambientul uman ori pur si simplu de spectacol, culoarea este actorul principal in a induce stari de bine sau rau, de frumos sau urat, de liniste sau tensiune. Sunt multe experimente la nivel global ce au ca subiect culoarea si influenta acesteia asupra celulelor vii. De altfel culoarea este folosita si ca instrument de cercetare, de cunoastere in diferite studii privind corpul uman sau cele astonomice. Yoghini isi echilibreaza centrii energetici si cu ajutorul culorii pe care acesti centri l-ar avea. Atat de mare este puterea nebagata in seama a culorii. Intr-un cuvant........
                           
   "CULOAREA ESTE VID SI VIDUL ESTE CULOARE"  -  Sutra Inimii
Culoarea intensifica energia, reface echilibrul sufletesc si poate aduce norocul in casa si in viata dumneavoastra" - astfel isi incep maestrul LIN YUN si Saarah Rossbach cartea "Feng Shui si arta culorilor" in care prezinta influenta culorilor din arta constructiei caselor si amenajarilor interioare asiatice. Culoarea, domnilor si doamnelor, are propria-i viata si constiinta si trebuie pusa in slujba noastra, a oamenilor.
De aceea in articolele viitoare vom face o mica incursiune in lumea culorilor si folosirea acestora in arta Feng Shui si posibilitatile uluitoare pe care le are arta vitraliului de a participa la crearea acelui echilibru perfect intre OM si AMBIENT atat de necesar sanatatii noastre fizice si psihice.

Created with Artisteer

0 comentarii: