Translate

Search

Pagini

joi, 4 aprilie 2013

Mica istorie personala

hp
   Era prin 1999 cand am inceput sa urmez cursul de radiestezie ale "Comandorului". Grupuri de tineri si varstinici ce incercau impreuna sa descopere tainele ascunse ale nevazutului, pentru a putea intelege cunoscutul sau asa cel putin credeam. Cand esti tanar si entuziast vrei sa faci multe si in special sa cunosti multe. Acel echilibru de care tot vorbesc si il preamaresc cei in varsta, nu prea are loc in sufletul si mintea unui tanar, mai ales daca esti un Berbec ca mine. Dupa toate lecturile despre Buddism ori Yoga, Zen sau Tao, invataturile lui Osho sau Dalai Lama, tot "tanar si nelinistit" ramaneam. Asa ca dupa o incercare nereusita de "integrare spirituala in absolut " guruita de Gregorian Bivolaru, nici cu radiestezia nu am avut prea mult noroc.Nu stiu cum mai este acum, dar atunci nu aveai voie sa folosesti in grupul nostru de radiestezisti decat ansa sau pendulul, doamne fereste mainile goale.Si in nici un caz sa nu te intalnesti cu "proscrisii" radiestezisti asa cum am facut eu, fiindca devii un paria energetic.
Lasand gluma deoparte, atunci am inceput sa intru in contact cu invataturile Feng Shui si astrologia Yi Jing. Incet, incet acumulam cunostiinte. Si dupa un scurt popas pe la maestru international Qi Gong Adrian Florea, care din pacate are in aceasta perioada "noroc" de emisiuni televizate alaturi de oameni ce profeseaza medicina moderna si care "nu cred decat in ce vad", foarte virulenti si orgoliosi, mi-am dat seama ca lumea actuala inca nu este pregatita sa "vada", sa inteleaga necesitatea revenirii omului pe calea originara, cea naturala, cea a miracolului permanent si totalitar. Oricum, Karma actioneaza vor spune multi. Asa ca am ales sa revin la cele lumesti, sa acumulez si sa-mi maresc respectul pentru o stiinta a "acupuncturii energetice planetare" pusa in slujba omului si a mediului acestuia de mai bine de cateva mii de ani. Multi iau in deradere aceasta stiinta, asemuind-o cu joaca de-a magia, insa faptul ca Feng Shui este studiata si aplicata in instututii de arhitectura moderna imi da siguranta ca nu peste mult timp va redevenii ceea ce a fost candva-baza proiectarii si construirii cladirilor si a asezamintelor viitorului. Revenind la tema acestui blog, Feng Shui si arta ca terapie, trebuie sa spunem ca insasi Feng Shui este o terapie moderna atunci cand este bine facuta.Terapie pentru casa dar si pentru cei ce o locuiesc. Feng Shui nu este o joaca de-a talismanele, asa cum din pacate apare destul de des in lumea occidentala. Feng Shui este o stiinta arhitecturala si de aceea in Hong Kong un proiect de constructie incepe intotdeauna cu o consultare Feng Shui, pentru a stii cum trebuie construita cladirea si nu ca o incheiere, in care sunt remediate niste probleme ale constructiei finale cu talismane, statuete, plante ori culori de remediu. Occidentul din pacate nu a vrut sa preia acesta stiinta, ci a trebuit sa inventeze o alta, "baubiologia", asemeni "democratiei originale" stim noi bine cui apartinand ! Pacat, fiindca toti am invatat la orele de matematica ca drumul cel mai scurt dintre doua puncte este linia dreapta si nu cea ocolitoare.
Culorile in Feng Shui
Dupa un inceput ceva mai "epic", voi continua cu prezentarea folosirii culorilor in arta constructiei si amenajarilor Feng Shui ceva mai "telegrafic". Unul dintre cei mai importanti maestri Feng Shui, Lin Yun, aduce in discutie conceptele sale de baza in folosirea culorilor in modelarea energiilor si pe care le prezinta in cartea sa "Feng Shui si arta culorilor" si anume :

1. Teoria culorilor corespunzatoare celor 5 elemente - care reprezinta o succesiune ordonata a culorilor bazata pe elementele naturale ce se pot genera sau distruge reciproc asemeni ciclurilor naturale si care stau la baza octogonului Ba-gua : alb, albastru, verde, rosu, galben.(http://tibetastro.ro/stiinta-astrologica-tibetana/astrologia-elementelor/cele-5-elemente/)
2. Teoria celor sase culori adevarate - care reprezinta o succesiune de culori metafizice, puternic spiritualizate si care sunt folosite in meditatie si rugaciune : alb, rosu, galben, verde, albastru, negru.(http://e-feng-shui.ro/culorile.aspx)
3. Teoria spectrului celor sapte culori - care se refera la culorile curcubeului, simbol al puterii si frumusetii naturale - in speta cele ce se regasesc si in reprezentarea centrilor energetici din yoga si pe care dorim a le folosi cu precadere in terapia cu vitralii : rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet.(http://www.threeheartscompany.com/chakra.html)
Se pot spune multe despre aceste subiecte, dar rostul meu nu este de a scrie ce altii au scris deja, de aceea am atasat si linkuri de unde puteti gasi amanunte despre subiectele respective. Ce va mai spun in articolul de astazi este ca maestrul ne vorbeste si despre remediile pe care culorile, respectiv lumina colorata, le poate avea asupra noastra si anume :

Remediile Sying si YiCuloarea actioneaza la doua niveluri :
    a) Sying - cel al reactiei noastre din punct de vedere emotional, intelectual si fizic fata de culoare si urmareste modul in care culorile din mediul exterior actioneaza asupra energiilor noastre si provoaca diferite reactii - de exemplu verdele poate simboliza primavara si speranta inducandu-i omului o stare de beatitudine si fericire pe cand maroul inchis ne poate evoca o toamna tarzie si urata sau inceputul iernii, inducandu-ne o stare de neplacere sau boala.
    b) Yi - cel al dorintei, vointei sau scopului urmarit si cuprinde modalitati directe de intensificare a energiilor mediului, a cladirilor si a oamenilor. Aceste modalitati tin de vointa si credinta noastra si cuprind de la simple ritualuri pana la sisteme mistice complete ce pot fi acceptate sau modificate in functie de baza noastra spirituala. Yi aduce formule de culoare pentru energizarea fizica si spirituala a omului, el constituindu-se intr-o forma de vindecare spirituala prin credinta, o metoda de activare a subconstientului pentru intarirea si realizarea intentiilor individului. Remediile prin intermediul culorii pot fi aplicate in doua moduri diferite static si ciclic. Remediile statice se refera la prezenta uneia sau mai multor culori corespunzatoare celor cinci elemente din traditia orientala respectiv lemnul, apa, focul metalul si pamantul pentru stimularea anumitor energii, urmarind un anumit scop.vit8 Remediile ciclice, in care se foloseste ca baza principiul creatiei si al distrugerii, se refera la realizarea unui lant de culoare a ciclului dorit, pentru ridicarea sau coborarea anumitor energii. Din pacate toate aceste consideratii nu sunt de folos daca ele nu sunt folosite intr-o abordare a principiilor Feng Shui tinand cont de bagajul de traditii pe care il ducem cu noi, fiecare. Spun acestea deoarece este destul de dificil unui occidental de a trece de bariera diferentelor culturale si a vedea arta Feng Shui, nu ca pe o moda, ci ca pe un sistem complex de tehnici subtile de armonizare a omului cu mediul si de aici a intelege impactul fizic si spiritual pe care il poate avea vitraliul in viata noastra cotidiana.


Created with Artisteer

0 comentarii: